Co jsou jáhly a proč je konzumovat?

Posted in Top odkazy

jáhly

Když se řeknou jáhly, měli byste si představit loupané obilky prosa setého. Jáhla spadají mezi nejstarší kulturní plodinu. Své kořeny má proso v Číně, východní Asii, Indii a v jihovýchodní části Ruska. Do České republiky se proso dostalo během stěhování národů. V minulosti u nás byly jáhly velmi oblíbené, ale byly vytlačeny konzumací brambor a obilovin, z nichž se peče pečivo. A proč se ale lidé opět vrací k jáhlám? Důvodů je hned několik.

Zájem o jáhly je stále vyšší. A o jáhly nemají zájem pouze alternativně se stravující populace. Jáhly mají velmi dobré nutriční hodnoty, jsou chuťově dobré a dobře stravitelné. Na 100 g obsahují 71 g sacharidů, 12 g bílkovin a 4 g tuku. Jsou charakteristické vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a nízký obsahem nasycených mastných kyselin.

Jáhly obsahují také vitamíny, a to konkrétně vitamín A a B. Dále obsahují draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a další významné minerální látky.

Přidat komentář

Bezpečnostní kód
Obnovit